8 leggyakoribb téma

Ezeket Önnek is tudnia kell a heveny vakbélgyulladásról

2200
HOZZÁSZÓLÁS:

A mandulákhoz hasonlóan a vakbél nyirokszövetet tartalmaz, amely gyulladás esetén megduzzad. Erős roham esetén ez a gyulladás a vakbél elzáródását idézheti elő, amely átfúródhat (általában 48 óra múltán); az általa tartalmazott bélnedv ekkor beleömlik a hashártyába: ez mindig súlyos, heveny hashártyagyulladást jelent.vakbelgyulladas-vakbel-vakbel-mutet-4

A fertőzés, tályogot képezve, lokalizált maradhat, vagy eláraszthatja az egész hashártyát, egy kiterjedt, nagyon súlyos hashártyagyulladást okozva, és néha szepszist, távoli tályogokkal. Egy le nem csapolt féregnyúlvány belenyílhat az egyik szomszédos szervbe, és érintkezésbe kerülhet a húgyhólyaggal, a vastagbéllel stb. A néha nehéz diagnózist a lehető leggyorsabban el kell végezni, még mielőtt a hashártyagyulladás bekövetkezne.

Árulkodó tünetek

Tipikus tünetek a néha kiterjedt fájdalom, amely a has alján, jobbra helyezkedik el, émelygéssel vagy hányással és közepes lázzal (37,5°C -38°C).

A jelek lehetnek megtévesztők is: néha nagyon gyengék vagy felfúvódással kísért hasmenés formájában jelennek meg (főként a kisgyermekeknél); továbbá a fájdalom balra vagy a has más pontján is jelentkezhet (rendellenes helyzetű vakbél).

Mit kell tenni?

Ilyen tünetek esetén vakbélgyulladásra kell gondolni. Az orvost várva, a beteg se nem ihat, se nem ehet, és nem vehet be gyógyszereket. Egy vastag vászondarabba burkolt jégzacskó a hasra helyezve azonnal enyhíti a fájdalmat.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos kizárja egy másik betegség lehetőségét, egy másik hasi szerv (epehólyag, vastagbél, petefészek, hasnyálmirigy, gyomor, méh és nyúlványai) gyulladását vagy fertőzését, illetve a bélelzáródást, vagy még gyakrabban egy gyomorbélhurutot, illetve a húgyvezeték fertőzését.

A has kitapogatásával meggyőződik a vakbélgyulladásról, vagy a végbél, illetve hüvelyi érintéssel „védekező reakciót” provokál ki: a hasfal izmai erősen összehúzódnak, mintegy védnek a behatolással szemben.

Egy sürgős vérvizsgálat kimutatja a fehérvérsejtek arányának a növekedését (nagyfokú fehérvérsejt-szaporulat).

A beteget sürgősen egy sebészhez irányítják, aki kivágja a begyulladt és néha a hashártyába perforált vakbelet, ami a gennyelvezetést (drénezést) teszi szükségessé.

Ha később tályog merül fel, ez a gennyelvezetés fontos és fenn kell tartani. Bizonyos esetekben a nehéz diagnózis felállítása néha indokolja a sürgős orvosi, sebészi, mikrobiológiai laboratóriumi, radiológusi együttműködést, aminek az időtartama maximum néhány óra lehet.

2200
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]